Schab myjemy, osuszamy. Kroimy w poprzek tak, aby powstał prostokąt. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, aby uzyskać cieńszy płat mięsa. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Odkładamy.
Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy cebulę, dodajemy wcześniej pokrojone na mniejsze części pieczarki. Smażmy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
Pesto bazyliowe:
– garść liści bazylii
– 60 g orzeszków pinii (można zastąpić np. orzechami włoskimi, migdałami)
– 60 g sera najlepiej twardego, długodojrzewającego np. grana padano, pecorino, parmezan (ewentualnie ser żółty)
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
Pesto bazyliowe:
Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki pesto, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na schabie układamy podsmażone pieczarki z cebulą, na wierzchu rozsypujemy suszone pomidory. Mięso zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy ciasno sznurkiem. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch delikatnie polewamy oliwą z suszonych pomidorów. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy je przez 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy na 10-15 minut, a następnie kroimy w plastry.